SARPLANINAC
INDEX
SARPLANINAC
Gastenboek

Home

DE EERSTE DAGEN, WEKEN MET JOUW PUPPY

 

Na vele zoekwerken,twijfelen,verschillende fokkers te hebben gecontacteerd en nog meer zoeken,vind je uiteindelijk de pup die je wenst.
Dan volgt er nog de wachttijd voor de dekking en dan de geboorte met de steeds schrik zal alles goed gaan zijn er genoeg pups zijn ze gezond is er een teef of reu bij zoals je had gehoopt?? En dan komt het verlossende bericht, pups zijn geboren alles is goed gegaan en ja hoor jouw verwachte puppy is er ook bij...
         
Nu weer wachten ongeveer 8 weken tot de grote dag er is dat je hem mag gaan halen. Ondertussen alles klaar zetten natuurlijk en een naam bedenken en iedereen word op de hoogte gezet van de nieuwe aanwinst. Dan komt de grote dag ! alles is voorzien (dat denk je ) en men gaat de pup halen, en dan, ja wat dan ....

 


DE EERSTE FOUT
 

Die steeds weer gebeurt, men is blij met zijn aanwinst en dat wil men aan iedereen tonen, dus de pup word overal naar toe gesleurd getoond, gestreeld,  van de n zijn armen in de andere zijn armen gedropt.

Nu deze pup werd juist van de aanwezigheid van zijn moeder en broers en zussen gerukt. Zijn zo rustig leventje word plotseling een woest avontuur, en dit met personen die hij niet kent , geuren niet kent, nog stem vertouwt klinkt.

 

Wat moet je dan wel doen?

Ten eerste met zo weinig mogelijk mensen deze pup gaan halen, er voor zorgen dat hij vertrouwt word met 1 a 2 personen om te beginnen.

  Als er kinderen in het gezin zijn laat hun dan een paar dagen wachten voor er mee om te gaan (geen uren strelen, en zeker niet willen met spelen) zodanig de pup zich eerst een beetje aan zijn nieuwe omgeving kan aanpassen.

  Indien je pup zich terugtrekt in een hoekje, laat hem daar en probeer hem naar je toe te lokken met je stem of iets lekkers.

Laat hem eerst de omgeving onderzoeken je kan niets van een pup verwachten indien hij zich niet vertrouwd voelt in zijn omgeving.

DE TWEEDE FOUT   

De pup moet eten, maar hij wilt niet, dus we zullen hem een beetje lekkers geven (vlees enz.). Ja hoor, dat vind hij wel lekker, die fokker weet echt niet wat hij vertelt zo'n slechte droge korrels geven aan een pup, en dan nog van dat bepaalt merk, ik geef mijn pup wat ik wil toch, hij is van mij.
Maar naar een paar dagen word er getelefoneerd naar deze fokker om te zeggen dat de pup diaree heeft, en hoe zou dat nu wel komen?

Wel,  je pup heeft zich aangepast aan de voeding die de fokker gebruikt, en moet indien je wenst te veranderen, stilletjesaan zich kunnen aanpassen aan een nieuwe voeding, dus :

Je blijft de voeding van de fokker geven maar mengt deze met de voeding die jij later wilt geven.

HOU ER WEL REKENING MEE DAT JE VOOR GROTE RASSEN ZEER VOORZICHTIG MOET ZIJN MET JE KEUZE VAN VOEDING,DE SAMENSTELLING IS ZEER BELANGRIJK OM LATER GEZONDHEIDS EN GROEI PROBLEMEN TE VERMIJDEN

Indien je absoluut naar verse voeding wil overschakelen denk dan wel dat een pup ook een volwassen hond word en veel nodig heeft en dat kan een kostelijke zaak worden.

Indien je pup de eerste dagen niet wilt eten niet ongerust zijn dat komt wel in orde, en een gezonde pup zal zich niet laten verhongeren.

 
DERDE PROBLEEM
   

Het gaan wandelen.

Er word een leiband aan die pup gedaan en daar gaan we dan oh hij wil niet mee,een beetje trekken aan de lijn hij zal dan wel volgen nee toch niet hij gaat zitten(of liggen ) een ruk aan de lijn en ja hij volgt 2 meter en gaat weer zitten dus blijven we maar trekken zodat hij meegaat de hele wandeling,en straks doen we dat terug zodat hij het gewoon word!!! NEE !!!!! indien men zijn pup buiten wilt laten volgen,

Nooit aan de lijn trekken daar doe je al zijn gewrichten mee om zeep, doordat hij gaat tegen werken.

Doe hem een halsbandje aan thuis al, zodanig hij dat al gewoon word, probeer thuis in de tuin om hem naar je toe te lokken en dan goed belonen zodat hij weet dat het leuk is bij zijn baasje te zijn.

Wil je buiten gaan draag je pup naar een mooie open plek laat hem los en laat hem volgen zonder leiband en weer belonen,de volgende stap weer op een rustige plaats ,dan met leiband naar je toe lokken met een snoep of speeltje of nog beter gewoon met een enthousiaste stem.

Niet nabij een straat dat geeft teveel druk op de nieuwe pup:kent de omgeving niet, wagens die voorbij gaan, mensen die naar hem staren want hij is natuurlijk de mooiste pup die er is. iets aanleren moet op een rustige manier gebeuren.

Indien je pup dan bereid is om te wandelen aan de leiband geen!! lange wandelingen maar max 15min en indien je ziet dat hij het moeilijk krijgt draag hem dan, geen lange wandelingen(1half uur) voor 8 maand,liever 3 korte wandelingen dan 1 lange.

 


VIERDE AANDACHTSPUNT
 


 Je gaat slapen wat gebeurt er de pup word ergens gezet waar hij niet teveel kan vernielen of bevuilen, dus berging, keuken enz... Na twee minuten begint het de pup begint te huilen, en na 5minuten krijg je het op de zenuwen want je bent moe, van de hele dag met dezelfde pup die je wakker houd bezig te zijn.

Dus je gaat 1 en 2 en 5 keer naar beneden naar je pup toe om hem te doen ophouden eerst lief dan kordaat en op het einde de grens van razend. Wat meestal uitkomt dat je pup schrikt van je gedrag en helemaal het noorden kwijt raakt (en uit paniek overal bevuilt of afbreekt) en nog meer gaat janken, of je laat hem vrij en neemt hem bij jou zodanig hij een aanwezigheid voelt. 

Resultaat een hond die niet alleen zal kunnen gelaten worden, of nog erger een charpla van 60kg in je bed.

Wat dan wel ? nu er zijn verschillende manieren,

Ten eerste als je de pup gaat halen neem een deken of handdoek mee en vraag of deze kan ingewreven worden met de reuk van de moeder, leg deze op zijn slaapplaats hij zal zo de aanwezigheid ruiken van zijn moeder en zich rustiger voelen.

Je kan en dat is het beste naar mijn mening een bench gebruiken. Je legt deze doek daarin en je zet je pup er een paar keer per dag in met het bevel "plaats"  zodanig hij aanleert dat hij een plaats heeft alleen voor hem waar hij volledig rustig kan zijn (en jullie ook)

In het begin hoeft dat geen uren te zijn maar wel telkens belonen,als hij er rustig inzit. Na een tijdje zal hij dankbaar zijn voor zijn plekje en er automatisch zelf ingaan . Daarbij kan hij er weinig in vernielen en bevuilen.

Daar een pup nog veel slaap nodig heeft kun je dit meerder keren per dag oefenen, en dan is de shock voor je pup minder groot 's avonds.

 
VIJFDE PROBLEEM
   

zindelijkheid je pup bevuilt je hele huis en dan nog liefst op je dure lievelingstapijt,je gaat ermee buiten voor zijn behoefte en er gebeurt niets ,maar je bent nog maar juist terug en lap t'is gebeurt dan denk je die doet dat express de smeerl...dus een correctie een slag op de poep,eens goed door elkaar schudden,de neus erin wrijven enz...en een half uurtje later is het weer vandat en zo gaat dat maar verder uiteindelijk krijgt je pup meer correcties dan vertrouwen van zijn baas en je komt er geen stap mee verder integendeel.

Hoe dan wel ?
H
ou je pup constant in het oog

Telkens hij heeft geslapen ga er dan mee op de plaats waar hij zijn behoefte moet doen van u, en je blijft er tot hij het nodige heeft gedaan, en dan zeer uitbundig belonen
Ook na het spelen, eigenlijk om het half uur eens mee naar de plaats gaan, zeker na het eten!!!
Indien er toch een ongeluk gebeurt gewoon negeren!!
Gebruik geen geweld, jouw pup begrijpt het toch niet, ook al is dat moeilijk, berg je dure tapijten een paar weken op.
maar beloon hem indien hij het wel op de juiste plaats doet (elke keer)

 Op een paar dagen zal je pup wel het besef krijgen van waar wel en waar niet.

Deze enkel zaken gebeuren in de beginfase van je pup zijn leven, en een verkeerde aanpak benvloed zijn hele toekomstige leven en dus ook het uwe. Draag er veel belang aan want het zijn maar details als je vanaf het begin, een goede start neemt, maar wat een resultaat voor de toekomst van je trouwe viervoeter.

Eigenlijk zou elke fokker je bij deze beginperiode moeten verwittigen en raad geven voor de mogelijke problemen die je kunt tegenkomen, maar ik weet ook dat niet elke eigenaar open staat om raad te ontvangen. Het spijtige daaraan is dat de fokker dan pas word geraadpleegd als het al te laat is, en dan is de fokker de slechte, en word de hond verwijderd naar een asiel, of verplaats naar een ander gezin, terug naar de fokker gebracht of het ergst van al ingeslapen!

Bij vragen of problemen moet je onmiddellijk je fokker contacteren voor hulp en indien deze je niet kan of wilt helpen zoek dan hulp bij iemand anders die je ras kent, maar wacht niet tot het te laat is.

Je hond zal je zijn hele leven dankbaar zijn.